Je hebt een cake gebakken en je weet niet hoe je deze nu het beste bewaart? Zet ik de pannenkoeken nu in de koelkast of beter in de kast? Wat kan ik invriezen en hoelang blijft het dan houdbaar? Ik help je graag een handje met deze veelgestelde vragen!

Ikzelf ben een prepper en ik prepareer dus vaak mijn maaltijden in het weekend. Zo maak ik vaak verse granola, bananencake of pannenkoekjes,… in het weekend om er tijdens de werkweek van te kunnen smullen. Om te weten te komen hoe we deze lekkernijen het beste kunnen bewaren, ben ik zelf op onderzoek gegaan. Ik kom tot volgende conclusies:

  • Cakes: bewaren in een aluminium- of vershoudfolie en gewoon laten liggen op het aanrecht of in de kast. Als je het in de koelkast bewaart droogt het uit. Een cake is 4 dagen te bewaren. Leuk ook: snijd de cake in stukjes en wikkel de stukken apart in vershoudfolie of in keukenrol en invriezen maar! Zo kan je ‘s avonds 1 portie uit de diepvries halen en laten ontdooien op het aanrecht voor de dag nadien! In de diepvries  blijft cake 3 weken goed.
  • Muffins: bewaren in een afsluitbare trommel op het aanrecht of in de kast. 4 dagen te bewaren. Je kan ze ook invriezen. Wikkel de muffins apart in vershoudfolie of in keukenrol en invriezen maar! Je kan ze maximaal 3 weken invriezen.
  • Pannenkoeken: bewaren afgedekt in de koelkast. Leg de pannenkoeken op een bord en bedek met vershoudfolie. Ze zijn tot 3 dagen te bewaren in de koelkast. Ook invriezen kan! In de diepvries kan je ze in een diepvrieszakje tot 3 weken bewaren.
  • Koekjes: koekjes bewaar je het best in een goed afsluitbare trommel en liefst een metalen koekjestrommel. Dit laatste omdat in een metalen koekjestrommel de koekjes langer knapperig blijven! Je kan koekjes ook tot 3 maanden in een diepvrieszakje invriezen.
  • Granola en muesli: bewaren in een glazen jar die je goed kan afsluiten of in een brooddoos die goed afsluit. tot 4 weken houdbaar op een koele, donkere plaats.

Zizo, ik hoop dat ik je wat wijzer heb gemaakt in de wereld van preppen, bewaren en invriezen. Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap, want er spelen verschillende factoren mee. Je kan van bovenstaande tips uitgaan indien je de bereidingswijze en afkoeltijd hebt gerespecteerd.

Denk wel een beetje aan het milieu en probeer je vershoudfolietjes en diepvrieszakken te hergebruiken! Veel prep, bewaar en invriesplezier!