Brioche French toast met warme appeltjes
Voor 1 grote brioche (8 à 10 sneden):
Voor 1 brioche (8 à 10 snedes):
4 eieren
16 g bakkersgist in een zakje(1 zakje gist Levure dr oetker)
400 g bloem
60 ml halfvolle melk
45 g pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger
200 g plantaardige boter
5 g zout
Voor 8 wentelteefjes met warme appeltjes:
6 eieren
3 grote zoete appels
4 el pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger
120 ml halfvolle melk
olijfolie of beetje boter om te bakken
optioneel: bloemsuiker
1Dit is het recept voor een grote brioche (+- 8 à 10 sneden). Je kan ook een kleine brioche (+- 5 à 6 dikke sneden) maken, door de ingrediënten te halveren. Het is wel leuker als je meteen een groter broodje bakt die je dan in porties kan invriezen. Zo heb je altijd een brioche in de diepvries, haal je er 's avonds 2 sneden uit (ontdooien in koelkast) en kan je 's morgens er French toasts met appeltjes van maken. Daarom schreef ik het recept uit voor een grote brioche, but it's up to you ;).
2! JE HEBT EEN KEUKENROBOT NODIG VOOR DIT RECEPT !
3Doe de verkruimelde gist, de bloem, het zout, de suiker, de melk en 3 eieren in de kom van de keukenrobot (met kneedhaak). Kneed 10 min. op minimumsnelheid en daarna 5 à 10 min. op middelmatige snelheid. Het deeg moet van de wanden loskomen en elastisch worden.
4Voeg dan beetje bij beetje de boter in blokjes toe en laat nog 5 min. verder kneden.
5Bestrooi een grote slakom met bloem, laat het het deeg erin glijden en bestuif met een beetje bloem. Dek af met een keukendoek. Laat 2 u in de koelkast rusten.
6Duw het gevormde koolzuurgas uit de deegbal. Maak je handen wat nat en verdeel het deeg in 4 gelijke porties en vorm balletjes.
7Bekleed een cakevorm met bakpapier en leg er de deegballen op 1 rij in. Laat 2 u op kamertemperatuur rijzen.
8Verwarm de oven voor op 200°C. Maak met een schaar een insnijding in de lengte van elke deegbal en bestrijk met een losgeklopt ei. Schuif ± 30 min. in de oven, ontvorm en laat op een rooster afkoelen. Je brioche is klaar.
9Snijd de geschilde appels in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie (of boter) in een braadpan. Voeg de appelblokjes en de suikervervanger toe en karamelliseer al roerend op een matig vuurtje.
10Klop de eieren los met de melk. Snijd 8 dikke sneetjes brioche en dompel ze één voor één in de losgeklopte eieren. Bak ze goudbruin, in een grote braadpan in wat olie of boter.
Serveer met bloemsuiker eventueel en de warme appeltjes.
Ingrediënten
Voor 1 brioche (8 à 10 snedes):
4 eieren
16 g bakkersgist in een zakje(1 zakje gist Levure dr oetker)
400 g bloem
60 ml halfvolle melk
45 g pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger
200 g plantaardige boter
5 g zout
Voor 8 wentelteefjes met warme appeltjes:
6 eieren
3 grote zoete appels
4 el pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger
120 ml halfvolle melk
olijfolie of beetje boter om te bakken
optioneel: bloemsuiker
Aanwijzingen
1Dit is het recept voor een grote brioche (+- 8 à 10 sneden). Je kan ook een kleine brioche (+- 5 à 6 dikke sneden) maken, door de ingrediënten te halveren. Het is wel leuker als je meteen een groter broodje bakt die je dan in porties kan invriezen. Zo heb je altijd een brioche in de diepvries, haal je er 's avonds 2 sneden uit (ontdooien in koelkast) en kan je 's morgens er French toasts met appeltjes van maken. Daarom schreef ik het recept uit voor een grote brioche, but it's up to you ;).
2! JE HEBT EEN KEUKENROBOT NODIG VOOR DIT RECEPT !
3Doe de verkruimelde gist, de bloem, het zout, de suiker, de melk en 3 eieren in de kom van de keukenrobot (met kneedhaak). Kneed 10 min. op minimumsnelheid en daarna 5 à 10 min. op middelmatige snelheid. Het deeg moet van de wanden loskomen en elastisch worden.
4Voeg dan beetje bij beetje de boter in blokjes toe en laat nog 5 min. verder kneden.
5Bestrooi een grote slakom met bloem, laat het het deeg erin glijden en bestuif met een beetje bloem. Dek af met een keukendoek. Laat 2 u in de koelkast rusten.
6Duw het gevormde koolzuurgas uit de deegbal. Maak je handen wat nat en verdeel het deeg in 4 gelijke porties en vorm balletjes.
7Bekleed een cakevorm met bakpapier en leg er de deegballen op 1 rij in. Laat 2 u op kamertemperatuur rijzen.
8Verwarm de oven voor op 200°C. Maak met een schaar een insnijding in de lengte van elke deegbal en bestrijk met een losgeklopt ei. Schuif ± 30 min. in de oven, ontvorm en laat op een rooster afkoelen. Je brioche is klaar.
9Snijd de geschilde appels in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie (of boter) in een braadpan. Voeg de appelblokjes en de suikervervanger toe en karamelliseer al roerend op een matig vuurtje.
10Klop de eieren los met de melk. Snijd 8 dikke sneetjes brioche en dompel ze één voor één in de losgeklopte eieren. Bak ze goudbruin, in een grote braadpan in wat olie of boter.
Serveer met bloemsuiker eventueel en de warme appeltjes.
Brioche French toast met warme appeltjes
Deel deze post met je vrienden
Geef een reactie