Voor 1 grote brioche (8 à 10 sneden):




Voor 1 brioche (8 à 10 snedes):
 4 eieren 
 16 g bakkersgist in een zakje(1 zakje gist Levure dr oetker)
 400 g bloem
 60 ml halfvolle melk
 45 g pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger 
 200 g plantaardige boter
 5 g zout
Voor 8 wentelteefjes met warme appeltjes: 
 6 eieren
 3 grote zoete appels
 4 el pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger  
 120 ml halfvolle melk
 olijfolie of beetje boter om te bakken
 optioneel: bloemsuiker

1

Dit is het recept voor een grote brioche (+- 8 à 10 sneden). Je kan ook een kleine brioche (+- 5 à 6 dikke sneden) maken, door de ingrediënten te halveren. Het is wel leuker als je meteen een groter broodje bakt die je dan in porties kan invriezen. Zo heb je altijd een brioche in de diepvries, haal je er 's avonds 2 sneden uit (ontdooien in koelkast) en kan je 's morgens er French toasts met appeltjes van maken. Daarom schreef ik het recept uit voor een grote brioche, but it's up to you ;).

2

! JE HEBT EEN KEUKENROBOT NODIG VOOR DIT RECEPT ! 

3

Doe de verkruimelde gist, de bloem, het zout, de suiker, de melk en 3 eieren in de kom van de keukenrobot (met kneedhaak). Kneed 10 min. op minimumsnelheid en daarna 5 à 10 min. op middelmatige snelheid. Het deeg moet van de wanden loskomen en elastisch worden.

 

4

Voeg dan beetje bij beetje de boter in blokjes toe en laat nog 5 min. verder kneden.

 

5

Bestrooi een grote slakom met bloem, laat het het deeg erin glijden en bestuif met een beetje bloem. Dek af met een keukendoek. Laat 2 u in de koelkast rusten.

 

6

Duw het gevormde koolzuurgas uit de deegbal. Maak je handen wat nat en verdeel het deeg in 4 gelijke porties en vorm balletjes.

 

7

Bekleed een cakevorm met bakpapier en leg er de deegballen op 1 rij in. Laat 2 u op kamertemperatuur rijzen.

 

8

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak met een schaar een insnijding in de lengte van elke deegbal en bestrijk met een losgeklopt ei. Schuif ± 30 min. in de oven, ontvorm en laat op een rooster afkoelen. Je brioche is klaar.

 

9

Snijd de geschilde appels in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie (of boter) in een braadpan. Voeg de appelblokjes en de suikervervanger toe en karamelliseer al roerend op een matig vuurtje.

 

10

Klop de eieren los met de melk. Snijd 8 dikke sneetjes brioche en dompel ze één voor één in de losgeklopte eieren. Bak ze goudbruin, in een grote braadpan in wat olie of boter.

Serveer met bloemsuiker eventueel en de warme appeltjes.



Ingrediënten

Voor 1 brioche (8 à 10 snedes):
 4 eieren 
 16 g bakkersgist in een zakje(1 zakje gist Levure dr oetker)
 400 g bloem
 60 ml halfvolle melk
 45 g pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger 
 200 g plantaardige boter
 5 g zout
Voor 8 wentelteefjes met warme appeltjes: 
 6 eieren
 3 grote zoete appels
 4 el pure via, kokosbloesemsuiker of zusto suikervervanger  
 120 ml halfvolle melk
 olijfolie of beetje boter om te bakken
 optioneel: bloemsuiker

Aanwijzingen

1

Dit is het recept voor een grote brioche (+- 8 à 10 sneden). Je kan ook een kleine brioche (+- 5 à 6 dikke sneden) maken, door de ingrediënten te halveren. Het is wel leuker als je meteen een groter broodje bakt die je dan in porties kan invriezen. Zo heb je altijd een brioche in de diepvries, haal je er 's avonds 2 sneden uit (ontdooien in koelkast) en kan je 's morgens er French toasts met appeltjes van maken. Daarom schreef ik het recept uit voor een grote brioche, but it's up to you ;).

2

! JE HEBT EEN KEUKENROBOT NODIG VOOR DIT RECEPT ! 

3

Doe de verkruimelde gist, de bloem, het zout, de suiker, de melk en 3 eieren in de kom van de keukenrobot (met kneedhaak). Kneed 10 min. op minimumsnelheid en daarna 5 à 10 min. op middelmatige snelheid. Het deeg moet van de wanden loskomen en elastisch worden.

 

4

Voeg dan beetje bij beetje de boter in blokjes toe en laat nog 5 min. verder kneden.

 

5

Bestrooi een grote slakom met bloem, laat het het deeg erin glijden en bestuif met een beetje bloem. Dek af met een keukendoek. Laat 2 u in de koelkast rusten.

 

6

Duw het gevormde koolzuurgas uit de deegbal. Maak je handen wat nat en verdeel het deeg in 4 gelijke porties en vorm balletjes.

 

7

Bekleed een cakevorm met bakpapier en leg er de deegballen op 1 rij in. Laat 2 u op kamertemperatuur rijzen.

 

8

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak met een schaar een insnijding in de lengte van elke deegbal en bestrijk met een losgeklopt ei. Schuif ± 30 min. in de oven, ontvorm en laat op een rooster afkoelen. Je brioche is klaar.

 

9

Snijd de geschilde appels in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie (of boter) in een braadpan. Voeg de appelblokjes en de suikervervanger toe en karamelliseer al roerend op een matig vuurtje.

 

10

Klop de eieren los met de melk. Snijd 8 dikke sneetjes brioche en dompel ze één voor één in de losgeklopte eieren. Bak ze goudbruin, in een grote braadpan in wat olie of boter.

Serveer met bloemsuiker eventueel en de warme appeltjes.

Notes

Brioche French toast met warme appeltjes