Voor 1 grote plaat (+- 12 porties): 




 120 g kerstomaten
 20 g verse bakkersgist
 500 g bloem
 10 g zusto suikervervanger of sukrin
 3 takjes tijm en rozemarijn
 80 g pancetta
 50 g ontpitte olijven (of zie andere toppings)
 10 el olijfolie
 zwarte peper en zout
 andere toppings naar keuze:champignons, courgette, aubergine, ananas, kip, ham, paprika,....

1
Meng de gist met 3 dl lauw water en laat 5 min. rusten (het mengsel moet lichtjes schuimen). Verwarm de oven voor op 50°C (niet op hetelucht!) en haal de bakplaat eruit.
 
2

Doe de bloem, het zout, de suikervervanger en 3 el olijfolie in een grote slakom. Maak een kuiltje, giet er de gist in en meng. Bestuif het werkblad met bloem en kneed tot een soepele en homogene deegbal. Bestuif de ovenplaat met bloem, leg er de deegbal op en bestrijk hem met 1 el olijfolie. Bedek hem losjes met een vochtige doek en laat 45 min. in de oven rijzen.

3

Halveer de tomaatjes, snijd de olijven in stukjes en hak de pancetta grof.

4

Verhoog de oventemperatuur tot 210°C. Bekleed een grote bakplaat (37 x 27 cm) met bakpapier, leg er het deeg op en spreid het met de handen uit tot het de hele bakplaat bedekt. Maak met de vingers kleine regelmatige kuiltjes in heel de oppervlakte van het deeg, smeer het in met 4 el olijfolie, bestrooi met tijm, rozemarijn, peper en zout. Voeg de gehalveerde kerstomaten toe, de olijven en de gehakte pancetta. Bak de focaccia 30 min.

5

Besprenkel nog met een scheutje olijfolie en dien warm, lauw of koud op. Smaakt even goed bij het aperitief, als lunch met een slaatje of als tussendoortje.

6

TIP: gebruik toppings naar keuze! champignons, aubergine, courgette, gewone ham,... Alles kan!



Categorie,

Ingrediënten

 120 g kerstomaten
 20 g verse bakkersgist
 500 g bloem
 10 g zusto suikervervanger of sukrin
 3 takjes tijm en rozemarijn
 80 g pancetta
 50 g ontpitte olijven (of zie andere toppings)
 10 el olijfolie
 zwarte peper en zout
 andere toppings naar keuze:champignons, courgette, aubergine, ananas, kip, ham, paprika,....

Aanwijzingen

1
Meng de gist met 3 dl lauw water en laat 5 min. rusten (het mengsel moet lichtjes schuimen). Verwarm de oven voor op 50°C (niet op hetelucht!) en haal de bakplaat eruit.
 
2

Doe de bloem, het zout, de suikervervanger en 3 el olijfolie in een grote slakom. Maak een kuiltje, giet er de gist in en meng. Bestuif het werkblad met bloem en kneed tot een soepele en homogene deegbal. Bestuif de ovenplaat met bloem, leg er de deegbal op en bestrijk hem met 1 el olijfolie. Bedek hem losjes met een vochtige doek en laat 45 min. in de oven rijzen.

3

Halveer de tomaatjes, snijd de olijven in stukjes en hak de pancetta grof.

4

Verhoog de oventemperatuur tot 210°C. Bekleed een grote bakplaat (37 x 27 cm) met bakpapier, leg er het deeg op en spreid het met de handen uit tot het de hele bakplaat bedekt. Maak met de vingers kleine regelmatige kuiltjes in heel de oppervlakte van het deeg, smeer het in met 4 el olijfolie, bestrooi met tijm, rozemarijn, peper en zout. Voeg de gehalveerde kerstomaten toe, de olijven en de gehakte pancetta. Bak de focaccia 30 min.

5

Besprenkel nog met een scheutje olijfolie en dien warm, lauw of koud op. Smaakt even goed bij het aperitief, als lunch met een slaatje of als tussendoortje.

6

TIP: gebruik toppings naar keuze! champignons, aubergine, courgette, gewone ham,... Alles kan!

Notes

Pizza focaccia met kerstomaten en pancetta