Voor een grote jar (1 week houdbaar in de koelkast of 3 maanden in de diepvries):




Uienchutney
 5 uien
 200 ml appelsap (100% puur sap, niet uit concentraat)
 120 ml balsamicoazijn
 2 el kokosolie
 2 el tijm
 1 laurierblad
 2 vijgen (optioneel, je kan ze even goed weg laten)
Appel-peerstroop (DIT GERECHT MOET EEN NACHTJE RUSTEN)
 1 kg peren
 250 g appels
 150 ml water
 60 kokosbloessuiker

Voor de uienchutney (liefst 2 à 3 dagen voor gebruik maken)
1

Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Als je vijgen gebruikt, snijd ze dan in twee.

2

Verhit de kokosolie in een pan en bak hierin de uien op een laag vuur in 15 minuten zacht, samen met tijm en het laurierblad.

3

Voeg het appelsap, eventueel de vijgen en balsamicoazijn bij de uien en laat het geheel 60 minuten zachtjes inkoken, of tot het grootste deel van het vocht is verdampt.

4

Verdeel de chutney over een jar doe het deksel erop en laat af koelen. Bewaar de chutney in de koelkast. De chutney is na een paar dagen op zijn lekkerst: dan zijn de smaken optimaal tot hun recht gekomen.

Voor de appel-peerstroop:
5

Was de appels en peren en snijd ze in 4. Doe ze met schil en klokhuizen in een grote (wok)pan. Voeg het water toe en laat de peren en appels een uur met de deksel op de pan tot moes koken.

6

Zet een vergiet op een andere pan of kookpot en leg hier een thee- of zeefdoek in. Schep de appel- en perenmoes erop. Laat de moes goed uitlekken gedurende een nachtje.

7

Neem het doek de volgende ochtend en vouw deze dicht. Wring de moes uit. De moes gebruiken we niet.

8

Verhit het sap in een pan. Voeg suiker toe en breng aan de kook. Laat het zachtjes koken totdat het stroperig wordt.
Laat de appel-perenstroop niet te lang doorkoken want de stroop zal nog veel dikker worden tijdens het afkoelen.

9

Giet de stroop in een jampot. Draai het deksel erop en laat afkoelen.



Ingrediënten

Uienchutney
 5 uien
 200 ml appelsap (100% puur sap, niet uit concentraat)
 120 ml balsamicoazijn
 2 el kokosolie
 2 el tijm
 1 laurierblad
 2 vijgen (optioneel, je kan ze even goed weg laten)
Appel-peerstroop (DIT GERECHT MOET EEN NACHTJE RUSTEN)
 1 kg peren
 250 g appels
 150 ml water
 60 kokosbloessuiker

Aanwijzingen

Voor de uienchutney (liefst 2 à 3 dagen voor gebruik maken)
1

Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Als je vijgen gebruikt, snijd ze dan in twee.

2

Verhit de kokosolie in een pan en bak hierin de uien op een laag vuur in 15 minuten zacht, samen met tijm en het laurierblad.

3

Voeg het appelsap, eventueel de vijgen en balsamicoazijn bij de uien en laat het geheel 60 minuten zachtjes inkoken, of tot het grootste deel van het vocht is verdampt.

4

Verdeel de chutney over een jar doe het deksel erop en laat af koelen. Bewaar de chutney in de koelkast. De chutney is na een paar dagen op zijn lekkerst: dan zijn de smaken optimaal tot hun recht gekomen.

Voor de appel-peerstroop:
5

Was de appels en peren en snijd ze in 4. Doe ze met schil en klokhuizen in een grote (wok)pan. Voeg het water toe en laat de peren en appels een uur met de deksel op de pan tot moes koken.

6

Zet een vergiet op een andere pan of kookpot en leg hier een thee- of zeefdoek in. Schep de appel- en perenmoes erop. Laat de moes goed uitlekken gedurende een nachtje.

7

Neem het doek de volgende ochtend en vouw deze dicht. Wring de moes uit. De moes gebruiken we niet.

8

Verhit het sap in een pan. Voeg suiker toe en breng aan de kook. Laat het zachtjes koken totdat het stroperig wordt.
Laat de appel-perenstroop niet te lang doorkoken want de stroop zal nog veel dikker worden tijdens het afkoelen.

9

Giet de stroop in een jampot. Draai het deksel erop en laat afkoelen.

Notes

Uienchutney en appel-peerstroop voor bij de kaasplank