Iedereen heeft het tegenwoordig druk, waardoor gezond eten en voldoende bewegen vaak onderaan het to-do-lijstje belanden. Toch kan je ondanks een volle agenda een FIT en AWESOME lifestyle hanteren en dit volhouden door enkele van mijn tips op te volgen:

Draai niet meteen het hele roer om: sta niet plots op en zeg ‘ja vandaag begin ik eraan’ en begin dus niet je agenda vol te slepen met 5-6 keer gymbezoekjes per week en gooi niet meteen alle minder voedzame etenswaren weg. Neen, neem alsjeblieft babystapjes hiervoor! Begin met kleine zaken aan te passen zoals van helemaal niet sporten naar 1 keer per week thuis sporten en van alle koeken, chips en snoep plots weggooien naar selecties maken welke je niet meer in huis haalt vanaf het volgende winkelbezoek, enzovoort. Bouw stap voor stap aan een haalbaar plan en wees realistisch!

Stop met tellen: stop met tellen van calorieën en het uitpluizen van de etiketten van de ingrediënten. Maar denk in termen van versheid en variëteit. Vermijd voorverpakte voeding en ga voor verse, welriekende producten. Denk logisch na, ook jij weet wel dat een pakje chips als snack een slechtere keuze is dan een bakje met voorgesneden groentjes en een dipsausje 😉

Skip de snoepgoedrayon in de winkel: niet zien is niet weten en niet kopen is niet in de kast hebben liggen. Probeer het rek met al dat snoepgoed gewoon te vermijden. Onze geest reageert op impulsen van buitenaf. Als je snoepgoed ziet krijg je er automatisch zin in. Blijf dus weg van die ‘stoute rayon’ dan zal je het snoepgoed automatisch ook niet in je kast hebben liggen.

Fixeer niet op het weegschaalcijfertje: laat je sterke band met je weegschaal los. Het is een haat-liefde verhouding die je beter kwijt dan rijk bent. Gewicht is relatief en het kan elke dag veranderen. Laat het cijfertje dus los en leer kijken naar jezelf. Kijken en voelen is veel belangrijker dan wegen. Kijk naar de plaatsen die je mooi vind en noem er een aantal op. Kijk naar de plaatsen die je wil ‘verbeteren’, maar wees hierbij niet te streng. Van zodra je voedzaam bent beginnen eten en je geregeld eens beweegt kijk je af en toe (1 keer per maand) naar jezelf en probeer dan die verandering vast te stellen. Tracht ook meer te voelen en te luisteren naar je lichaam. Je zal je vast en zeker na een tijdje energieker en fitter voelen.

Stel een doel: stel een doel dat realistisch is voor jezelf. Doelen zoals ‘tegen de zomer wil ik 15kg afvallen’ of ‘vanaf nu ga ik elke week 5 keer sporten’ zijn niet realistisch en al zeker niet haalbaar. Stel correcte, slimme doelen zoals: ‘vanaf nu ga ik elke dag voor meer groenten’ of ‘ik ga 1 à 2 keer per week sporten in plaats van niet te sporten’. Dit vermijd teleurstellingen en je zal zien dat de gestelde doelen eerder zullen behaald worden. Daarbij is het ook belangrijk je de tijd te geven. Lichamelijke veranderingen, indien je geen drastische wijzigen stelt, zie je pas na enkele weken tot zelf maanden.

Plan wat je zal eten en wanneer je zal bewegen in de komende week en hou je daaraan: stel een weekmenu op op een moment dat je daar even tijd voor hebt, bijvoorbeeld elke zondagavond. Ga na wat je zal eten in de komende week en maak een boodschappenlijstje. Dit heeft twee voordelen. Zo zal je zien dat je hiermee tijd bespaard, doordat je in de week dan niet meer naar de winkel moet. Daarbij zorgt dit ervoor dat je minder de intentie hebt om slechte zaken zoals snoepgoed te kopen. Wil je in die week toch snoepen? Dat kan, maar daar ga je dan even apart om! Ook voor sporten geldt hetzelfde. Plan in wanneer je zal bewegen en hou je er ook aan. Dit geeft mentale rust in je hoofd. Kan het door omstandigheden eens niet doorgaan, plan het sportmoment dan meteen zo snel mogelijk opnieuw in. En, hé, een regenbuitje hoort niet bij deze omstandigheden 😉

Don’t be so hard on yourself: wees blij met de persoon die je nu bent en accepteer eerst jezelf. Je bent mooi zoals je bent en dat moet jij eerst bevatten. Je kan pas echt met een FIT en AWESOME leven starten als je jezelf eerst een mentaal ‘schouderklopje’ geeft. Ga van start en leg een haalbaar doel. Wees in de tussentijd ook niet te streng voor jezelf, ook al gaat het eens mis. Heb je een weekend vol snoepmomenten, een restaurantbezoek en geen sport gehad? Geeft niet, nieuwe week = nieuwe start!