Instagram staat er vol van, nee nee ik heb het nu even niet over de squatbillen en gespierde armen. Ik heb het nu eens over energierepen of energiebars. Heel veel foodbloggers showen hun eigen versies van energierepen en energiebars. Van mueslirepen tot granenrepen en van dadelbars tot pindakaasbars. Je kan het zo gek niet bedenken of de foodies maken er een “lekkere reep” van. Deze energierepen zijn uiteraard enorm lekker, maar zijn ze wel zo goed om te eten? En wanneer eet je ze nu eigenlijk het beste? Ik geef je hier graag volgende tips mee:
- Maak je energierepen altijd zelf en vermijd voorverpakte versies. Dan weet je wat erin zit en kan je toegevoegde slechte zaken zoals suikers vermijden. Gebruik honing of dadels in de plaats van suiker om je energierepen goed te kunnen binden. Gebruik zaden, pitten, noten, gedroogd fruit,… De basis is altijd iets plakkerigs (honing of gemixte dadels) met noten/zaden/pitten naar keuze. Daarbij kan je extra’s toevoegen zoals donkere chocolade of je kan de chocoalde au-bain-marie smelten en de bars erin dippen.
- Nuttig energierepen altijd voor een intensieve training of als ontbijt wanneer een drukke dag voor de boeg staat! Dit omdat energierepen zoals het woord het zelf zegt energie geven. Naast die energie leveren ze ook veel vetten aan (omdat er vaak noten/haver/pindakaas/zaden in zitten). Deze vetten mogen dan wel gezonde, onverzadigde vetten zijn, het zijn en blijven vetten. Ik raad je dus aan om zelfgemaakte energiebars te nuttigen 1 uur voor het sporten of als ontbijt bij een tasje thee.
- Eet maximaal 1 bar per dag en vooral niet ’s avonds voor het slapengaan. Een bar levert gemiddeld 180 Kcal aan (afhankelijk wat je erin steekt). Spring er dus verstandig mee om!
Geniet van jouw zelfgemaakte energiebar! Geen inspiratie? Geen probleem, je kan mijn quick & easy recept gebruiken! Smakelijk