He, er staat een super zonnig weekendje voor de deur! Let’s go outside! Echt ik meen het, ga wandelen, fietsen, joggen, huppelen, maakt niet uit wat, maar ga buiten in het zonnetje vertoeven.

In de winter hebben we vaak veel donkere dagen zonder een streepje zonlicht en dat heeft niet alleen een negatieve werking op ons humeur, ook ons lichaam (zoals haar, nagels en huid) en soms onze goede gezondheidstoestand lijden hierronder. Het is dus belangrijk om jezelf, als er dan toch een zonnig dagje is, bloot te stellen aan het zonlicht. Je kan daarnaast ook in de winter best wat meer voedingsmiddelen eten die extra vitamine D aanvoeren.  

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Daarnaast komt deze vitamine in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst: lever, vet vlees, eidooiers en zuivelproducten. Verder kan je het ook halen uit vette vis (zalm, haring, makreel,…). De vitamine heeft heel veel belangrijke functies voor ons lichaam, ik deel graag de voornaamste:

  1. Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. Vitamine D is nodig voor de opbouw van een sterk beendergestel;
  2. Vitamine D zorgt voor een beter immuunsysteem, en dus meer weerstand;
  3. Vitamine D maakt ons blij. Mensen met voldoende vitamine D in het bloed hebben minder vaak depressieve gevoelens.

Helaas, kunnen we in de winter niet aan de nodige hoeveelheid vitamine D komen die we nodig hebben. Ook niet door te profiteren van elk zonnig dagje. Daarom raad ik je aan om, naast het eten van vitamine D-rijke voedingsmiddelen ook een supplement vitamine D bij te nemen. Dit kan je best doen in de donkerste maanden, namelijk van november tot en met eind februari. Deze vitamines kan je gemakkelijk bij de drogist,apotheker of natuurwinkel halen.