Een dieet, wat is dat eigenlijk? De term dieet geven we vaak aan bepaalde afslankprogramma’s, maar eigenlijk betekent dieet gewoon ‘eetpatroon’. Helaas, wat mij betreft een woord dat doorheen de jaren dus compleet vervormd is geweest en nu dus vooral gekend is als afslankprogramma. Laat ik dus even duidelijk voor je zijn. Bij afslankprogramma’s wordt er ook bijna altijd iets geschrapt: koolhydraten, vetten, noem maar op.
Je hebt verschillende eetpatronen; goede en slechte. Het ene eetpatroon is voor de ene persoon al beter dan voor de andere. Een voedzaam eetpatroon waarbij je alles eet op een slimme logische manier en niets schrapt is naar mijn mening het patroon het beste en hetgeen ik zelf toepas. De reden waarom ik in geen enkel afslankprogramma (dieet) geloof is simpel, ik heb ze bijna allemaal uitgeprobeerd! En laten we hierover duidelijk zijn; geen enkel dieet werkt op de lange termijn.
Vandaag de dag bestaan er miljoenen diëten, zelfs CRASHdiëten. Het woord alleen al baart me enorme zorgen. Probeer eens af te stappen van dat woord en maak er eens eetgewoonte van. Als je daar dan nog eens het woordje ‘voedzaam’ voor kan plaatsen kom je wat mij betreft de beste manier van eten. Ik geef je graag mijn redenen weer waarom diëten (als in een afslankprogramma volgen) eigenlijk niet goed voor je is:
Diëten is schrappen en schrappen is ongezond. We hebben alle macronutriënten nodig: koolhydraten, eiwitten en vetten. Als we 1 van de drie zouden schrappen dan ontwikkel je een disbalans in je lichaam. Op korte termijn bijvoorbeeld koolhydraten schrappen kan goede resultaten hebben voor jezelf, maar op de lange termijn brengt dit problemen met zich mee. Je lichaam haalt energie uit suikers (koolhydraten) je moet die energie dus uit andere etenswaren halen en dat is enorm moeilijk. Daarbij zal je lichaam slecht reageren op koolhydraten moest je die plots wel eens eten (na lange tijd een restaurantbezoekje bijvoorbeeld). Ook bij vetten is dit niet anders.
Eet de macronutriënten, maar slim en met de juiste ingesteldheid. Daarmee bedoel ik ga voor complexe koolhydraten (quinoa, volkoren producten, groenten, fruit,…) die lange tijd energie geven en goede, onverzadige vetten (vette vis, noten, zaden,…) vul aan met veel eiwitten (vis,vlees,zaden,…). Probeer transvetten (koekjes en snoep) wat te vermijden, maar heb je eens trek dan kan dat ook al eens gegeten worden! Zolang je maar 80% van de voedzame macronutriënten verkiest ben je super goed bezig!
Er is geen enkel afslankprogramma dat voor iedereen werkt: voor de ene werkt het ketodieet, voor de andere het eiwittendieet en voor tante Patricia en je beste vriendin het fruitdieet. Kortom het duurt soms maanden of jaren vooral je ontdekt welk dieet een positief effect zou kunnen hebben op jouw lichaam. Daarom zeg ik je, stop met zoeken naar welk dieet bij je past. Je verliest er tijd mee.
Het maakt ongelukkig: een dieet gaat meestal samen met het opvolgen van het cijfertje op de weegschaal en/of het absoluut onthouden van allerlei zaken die je voor jezelf verbiedt. Dit werkt mentaal soms zwaar door.
Beginnen is 1, volhouden is wel wat anders: Ga je plots heel veel schrappen dan is dat mogelijk voor een korte termijn. Na verloop van tijd ga je je niet gelukkiger voelen door zo streng te zijn voor jezelf. Je zal een negatief spiraal ontwikkelen van teleurstelling en ontmoediging. De handdoek wordt dan al gauw in de ring gegooid! Het is beter om slimme keuzes te maken die op de lange termijn haalbaar zijn, een streng dieet zal hiervoor niet kunnen zorgen. Denk na over welke zaken je kan aanpakken die ongezond zijn, bijvoorbeeld elke dag een cola eten. Bouw dat gewoon stelselmatig af in plaats van het meteen achterwege te laten. Start met elke week 1 dag over te slaan. Na een maand sla je steeds 2 dagen over om dan zo na 3 maanden te eindigen met 2 keer per week een cola. Dat laatste kan en mag! Dit noem ik compromissen sluiten met jezelf.
Hallo jojo’s: Hierboven vertel ik je al dat je afslankprogramma’s vaak niet zal volhouden en dus terug in je oude gewoontes zal vallen. Ik hoef het dan ook niet onder stoelen of banken te steken, het creëert jojo’s. Jojo’s voor je lichaam zijn zoals een elastiek die je letterlijk uitrekt en weer dicht laat springen. Dat fenomeen is erg ongezond daar je disbalans in je lichaam brengt.
Kortom ik hoop je met deze woorden te overtuigen jezelf de tijd te geven een gezond en voedzaam eetpatroon te ontwikkelen. Je geeft jezelf toch ook de tijd om te wennen aan een nieuwe job of aan een nieuwe gezinssituatie? Doe dit nu ook eens met voeding en sport!