We kennen hem ondertussen allemaal wel al: de zoete aardappel. De oranjegekleurde aardappel die ter vervanging van de gewone aardappel dienst doet in de keuken. Ikzelf maak er geregeld zoete aardappelfrietjes van met de schil aan enal (zo lui ben ik dan. Neenee zo krijg je meer vitamines binnen want de meeste vitamines zitten altijd net achter de schil).

Weet je eigenlijk waarom deze stoere, oranje kanjer zo gezond is? Ik deel graag een paar redenen met jullie, maar geloof me er zijn er nog veel meer dan deze!

  • De zoete knol zit bomvol vitamine C en dat is goed voor onze huid en algehele weerstand.
  • De oranje knol is een goede bron voor vitamine B6 wat onze bloedvaten soepel houdt. Bovendien helpen vitamine B6 en kalium om je bloeddruk te verlagen.
  • Er zitten diverse voedingsstoffen in zoete aardappels die functioneren als antioxidanten in ons lichaam. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
  • De betacaroteen in zoete aardappels zijn heel goed voor je ogen. Ook je huid is blij met deze antioxidant en kan je beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-straling in zonlicht. De anthocyanen in de paarse zoete aardappel en de vitamine A en betacaroteen van de andere kleuren zoete aardappel zijn bevorderlijk voor de gezondheid ogen.

Kortom integreer deze leuke knol geregeld in je gerechtjes. De zoete aardappelovenfrietjes maak je zo:
Snijd de aardappels in frieten. Leg ze op een bakplaat dat met bakpapier is bekleed. Besprenkel met olijfolie en paprikapoeder. Zet 30 min op 190 graden in de oven. Roer geregeld om zodat de frietjes niet verbranden.