Ooit al eens “gespringtouwd”? En ik bedoel recent, niet tien of twintig jaar geleden op de speelplaats waarbij je ‘in spring… springt erin’ aan het zingen was. Ik bedoel de afgelopen weken. Heb je al eens gedacht om een springtouw in huis te halen? Neen? Wel hier is mijn mening over dit leuke hebbeding!
Een paar jaar geleden zag ik een meisje in het park touwtje springen. Ik werd er meteen nostalgisch van en trok de dag nadien naar de sportwinkel om er een deftig touwtje te kopen. Die avond nog begon ik aan het springen. Na een 15tal minuutjes stond ik al meteen goed in het zweet en dat voelde goed.
Dat laatste was de reden waarom ik me ben beginnen verdiepen in deze leutige thuissport. Ik las op het internet dat je ongeveer 0,14 calorieën per kilo per minuut verbrandt met touwtje springen. Om even te schetsen geef ik een voorbeeld. Als je 65 kilo weegt en je springt elke dag tien minuten dan verbrand je 91 calorieën! Makkelijk toch? EASY PEASY!
Het leuke aan touwtje springen is dat je het altijd kan doen; waar, wanneer, met wie, tussen de soep en de patatten letterlijk door. Je hoeft er niet voor naar de fitness te gaan en het kost ook bijna niets, juist een touw van 5,99 euro en je bent vertrokken!
Heb ik je al wat kunnen overtuigen? Ik hoop van wel, maar indien niet wil ik je nog volgende voordelen meegeven:
- Atletisch lijf
Het is niet voor niets dat boksers en andere topatleten een springtouw ook weten te gebruiken tijdens hun trainingen, niet alleen om een laag vetpercentage te behouden, maar ook als warming-up en om sterker te worden. Je gebruikt met deze sport elke spier van je hele lichaam. Van je kuiten tot je billen en van je billen tot je armen en schouders.
- Het neemt weinig ruimte in beslag
Het is een feit een touw kan je gelijk waar opbergen. In de kast, onder je bed, achter de deur, het maakt niet uit het neemt niet veel plaats in! Een springtouw is anders dan andere get fit apparatuur, denk maar aan de gigantische crosstrainer of fiets op rollen die niet bepaald als mooi interieur beschouwd kunnen worden.
Kortom reden genoeg om dat touw te gaan halen in de sportwinkel en morgen nog te beginnen! Let wel op, springen kan ook belastend zijn. Daarom nog volgende tips:
Beginner
- 2 min rustig touwtje springen (warming-up)
- 30 sec rust
- 30 sec touwtje springen (zo snel mogelijk)
- 30 sec rust
- 30 sec touwtje springen (zo snel mogelijk)
Dit 10 tot 15 minuten lang.
Gevorderden
- 3 min rustig touwtje springen (warming-up)
- 30 sec rust
- 60 sec touwtje springen (zo snel mogelijk)
- 30 sec rust
- 60 sec touwtje springen (zo snel mogelijk)
Dit 15 tot 20 minuten lang. Indien je kan doe je double unders.
Doe deze schema’s minimaal 3 keer per week in combinatie met gezonde voeding en je zal het resultaat snel merken.